Obawa przed nawrotem raka

Najbardziej powszechna obawa, jaka występuje u ludzi, którzy wyle­czyli się z raka prostaty, to lęk przed tym, że nowotwór powróci. Choć prawdą jest, że rak może po leczeniu pojawić się znowu, to nie da się też zaprzeczyć, iż wielu rekonwalescentów nigdy nie ma takich nawro­tów. Żyjemy w świecie, w którym ważne są fakty i wiedza. Pomimo pewnych wskazówek na temat ogólnych rokowań w przypadku raka gruczołu krokowego i jego leczenia nie sposób przewidzieć przyszłości. Dlatego też, z pomocą lekarza, trzeba nauczyć się żyć z pewnym stop­niem niepewności.

Lęk przed nawrotem choroby jest częściowo czymś korzystnym – skła­nia bowiem do reagowania na nietypowe objawy i sygnały. Ciągłe nie­pokojenie się może jednak pozbawić cię czasu, który dałoby się spę­dzić w bardziej wartościowy sposób, skupiając się na pracy lub rodzinie albo po prostu ciesząc się życiem.

Zdrowe odżywianie a lepsze samopoczucie

Jedzenie dostarcza energii, która pozwala organizmowi zachować si­łę i dobrze funkcjonować. Odżywcza dieta wydaje się szczególnie waż­na, gdy organizm poddawany jest rygorom terapii przeciwnowotworowej. Problem jednak polega na tym, że leczenie raka może powodować mdłości i wymioty oraz zmniejszać apetyt. Pokarmy nie smakują cza­sem tak samo jak przed rozpoczęciem kuracji. Mogą wystąpić trudności z połykaniem lub z odczuwaniem suchości w ustach.

Kiedy ktoś poddaje się terapii antyrakowej, wtedy to, co spożywa i jak często się posila, zapewne różni się od nawyków z okresu zdrowia. Nor­malnie w prawidłowej diecie nacisk kładziemy na owoce, warzywa i zboża oraz ograniczenie tłuszczów i cukru. W przypadku ludzi leczo­nych na raka brak apetytu może utrudniać zachowanie tych zasad.

Gdy nie spożywasz dostatecznie dużo jedzenia czy też właściwych pokarmów, ciało wykorzystuje składniki odżywcze zgromadzone w ko­mórkach. Sięganie do tych rezerw może osłabić naturalne mechanizmy obronne, chroniące przed infekcjami. Aby temu zapobiec, staraj się jeść pożywienie wysokokaloryczne, które dostarcza dużo energii. Spożywaj także dostateczną ilość pokarmów białkowych, które dają siłę i pomaga­ją w regeneracji tkanek.

Im rozsądniej się odżywiasz, tym lepiej zniesiesz chemioterapię lub na­świetlania. Podane poniżej rady pomogą w ustawieniu właściwej diety.

Zwiększ ilość spożywanych kalorii. Podczas leczenia raka zapotrze­bowanie kaloryczne często jest wyższe od normalnego. Zachowywanie dotychczasowej wagi ciała to znak, że je się wystarczająco dużo. Moż­na podnieść kaloryczność potraw w następujący sposób:

  • Używając masła, margaryny, majonezu, oleju, sera śmietankowego, sosów pieczeniowych i innych, a także różnych innych tłustych do­datków lub past do smarowania. Produkty obsmażane lub smażone zawierają więcej kalorii niż te pieczone, opiekane lub gotowane na parze.
  • Dodając do pokarmów cukier, dżem, galaretki owocowe i miód. Słodzone płatki śniadaniowe i muesli oraz słodzone owoce i soki, świeże lub z puszki, są bardziej kaloryczne niż ich odpowiedniki bez dodatku cukru.
  • Jadając wysokokaloryczne przekąski, takie jak masło z orzeszków ziemnych, różne inne orzechy, suszone owoce i lody.
  • Pijąc kaloryczne napoje: soki owocowe, lemoniady, orzeźwiające napoje bezalkoholowe i owocowe, wzbogacone witaminami.

Spożywaj produkty białkowe. Konsumowanie odpowiednich ilości białek nie oznacza wcale jedzenia dużych ilości mięsa. Oto alternatyw­ne opcje:

  • Około 60-100 g drobiu, ryby lub owoców morza podczas głównych po­siłków. Traktujmy te produkty raczej jako dodatek niż główne danie, dodając je do*makaronu oraz potraw duszonych i krótko smażonych.
  • Produkty takie jak fasole i tofu obfitują w białko i mogą zastępować mięso. Soja zawarta w tofu sprawi, że komórki nowotworowe staną się bardziej wrażliwe na naświetlania.
  • Jaja – sadzone, gotowane na twardo lub w postaci jajecznicy – sta­nowią zdrowy posiłek. Można je też wykorzystywać do przygoto­wania sosów deserowych, dodawać do kanapek i grzanek francu­skich.
  • Ser podawany z krakersami lub pieczywem chrupkim, dodawany do kanapek lub stopiony z warzywami. Pół szklanki twarogu z jakimś owocem to zdrowa przekąska.
  • Mleko i produkty mleczne. Jako że wapń może odgrywać pewną ro­lę w nowotworach prostaty, lepiej nie spożywać mleka i jogurtu w ilości większej od dwóch filiżanek dziennie, co zapewnia odpo­wiedni dowóz białka.

Zaopatrz się w napoje odżywcze. Produkty te, dostępne przeważnie w postaci płynu lub proszku, sprzedawane są pod takimi nazwami fir­mowymi jak Ensure, Sustacal, Boost i Carnation Instant Breakfast. Za­wierają sporo kalorii i białka, a także dodatkowe witaminy i minerały. Napoje odżywcze mogą zastępować posiłki, jeśli akurat ktoś nie ma ochoty na jedzenie. Można też pić je między posiłkami, aby wzbogacić dietę i zwiększyć spożycie kalorii, białek oraz innych składników od­żywczych. Napoje te nie muszą być przechowywane w lodówce, nadają się więc do noszenia ze sobą i wypijania, kiedy da o sobie znać głód al­bo łaknienie.

Niektórzy uważają że tego typu produkty odżywcze są dość odstrę­czające, ponieważ producenci nie dbają zanadto o ich smak i konsysten­cję. Jeśli sam masz podobne odczucia, wypróbuj następujący prosty przepis i zobacz, czy dzięki temu produkt dany stanie się bardziej atrak­cyjny: dodaj do jednej puszki płynu odżywczego kawałek jakiegoś owo­cu lub gałkę lodów. Zmiksuj i konsumuj z kostkami lodu.

Pobudzanie apetytu

Mdłości, jakich można doznawać w trakcie chemioterapii, obrzydza­ją czasem jedzenie. A oto wskazówki, dzięki którym poprawisz dietę i pobudzisz apetyt:

Jedz małe porcje i często. Trzymanie się planu spożywania trzech głównych posiłków dziennie bywa trudne dla osoby zmagającej się z ra­kiem. Gdy apetyt \ poczucie smaku ulegają rozstrojeniu, lepiej jadać mniejsze porcje, ale za to częściej w ciągu dnia – nawet jeśli będzie to tylko kilka kęsów co godzinę lub coś koło tego. Zwykle nie powinno się jeść przed snem, ale rób to, jeśli masz ochotę.

Przyrządzaj posiłki zawczasu i zamrażaj. Dzięki temu będziesz miał coś szybkiego i łatwego do przygotowania w te dni, kiedy nie masz ochoty na gotowanie.

Wybieraj pokarmy, których wygląd i zapach ci się podoba. Nie­które metody leczenia raka mogą zmienić poczucie smaku i zapachu. Gdy więc na przykład czerwone mięso staje się nieapetyczne, przerzuć się na inne źródła białka, takie jak kurczaki, ryby, jaja oraz produkty mleczne. Większość ludzi leczonych na raka uważa, że zupy i lżejsze pokarmy są łatwiejsze do spożycia i strawienia. Lekko przyprawione da­nia z jaj, drobiu i makaronu są na ogół dobrze tolerowane.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.