Zielona herbata

Zielona herbata zawiera polifenole – związki o silnych właściwo­ściach przeciwutleniających. Jednym z takich polifenoli jest galusan epigalokatechiny (EGCG), który odgrywa pewną rolę w zapobieganiu cho­robom nowotworowym dzięki ograniczaniu aktywności enzymów, sprzyjających rozrastaniu się raka. Jednakże z badań nie wynika jasno, czy inne czynniki związane ze stylem życia mogą odgrywać ważną je­śli nie większą rolę w osiąganiu wspomnianych rezultatów. Ponadto, żeby zauważyć jakieś pożytki z konsumowania zielonej herbaty, trzeba by pić ją codziennie w dużych ilościach. Choć nie przebadano jeszcze dokładnie wszystkich jej zalet, wydaje się, że napój ten ma jakieś wła­ściwości uzdrawiające i nie wywołuje powikłań.

Warzywa krzyżowe

Zaliczamy do nich bok choy, brokuły, brukselkę, kapustę głowiastą oraz różne odmiany kapusty niegłowiastej, kalafior, brukiew i rzepę. Choć w badaniach nie ustalono powiązania między spożyciem tych ja­rzyn a zapobieganiem chorobom nowotworowym, to wydaje się, że re­gularne konsumowanie warzyw krzyżowych dostarcza pewnych korzyści w najwcześniejszych fazach wzrostu guza, zanim rak stanie się wykry­walny.

Czosnek

W tych regionach świata, gdzie ludzie jedzą dużo czosnku, zwykle występuje mniej przypadków raka stercza. Wyniki badań są jednak nie­jednoznaczne, a w niektórych analizach zastosowano wieloskładnikowe produkty, wskutek czego trudno stwierdzić, czy to sam czosnek przy­niósł ową wykrytą umiarkowaną korzyść. Mimo wszystko można bez problemu stosować czosnek, by poprawić smak potraw.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.