Produkty mleczne a rak prostaty

Według Amerykańskiego Instytutu Badania Raka (AICR) wciąż trwa dyskusja dotycząca związku między spożywaniem mleka a nowotwo­rem stercza. Niektóre badania wykazują, że konsumowanie dużych ilości wapnia – głównie z produktów mlecznych – może nieznacznie zwiększać ryzyko zachorowania. Naukowcy wysnuli teorię, że jego nadmiar tłumi działanie pewnego hormonu, który podobno chroni przed nowotworem.

Wspomniany instytut zaznacza, że spożycie wapnia w owych bada­niach znacznie przekraczało zalecane dzienne normy. A ponieważ w produktach mlecznych znajdują się ważne składniki odżywcze, AICR sugeruje, by mężczyźni stosowali zrównoważoną dietę, zawiera­jącą dwie porcje niskotłuszczowych lub odtłuszczonych produktów mlecznych dziennie, aby utrzymać spożycie wapnia na bezpiecznym poziomie. Potrzeba więcej badań, aby określić, czy wapń lub tłuszcz albo jakieś inne składniki występujące w produktach mlecznych mogą być odpowiedzialne za owo zwiększone ryzyko.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.